Boala arterială periferică
Ce este boala arterială periferică?
Boala arterială periferică (BAP) este cauzată de blocarea sau îngustarea arterelor, prin depunerea unor plăci de grăsime pe pereții arterelor. Depunerea plăcii cauzează întărirea și îngustarea arterelor, afecțiune denumită arteroscleroză.
Aceasta are ca efect reducerea fluxului sanguin la nivelul membrelor inferioare. Această stare este numită în mod uzual circulație deficitară. Boala arterială periferică afectează, cel mai adesea, arterele membrelor inferioare, dar poate afecta și alte artere care transportă sângele în afara inimii.
Cine este la risc?
Una din cinci persoane peste 70 de ani se confruntă cu această boală.
Vârsta avansată, fumatul, diabetul, un nivel crescut al colesterolului în sânge, precum și hipertensiunea, reprezintă factori de risc cheie. Detectarea precoce a BAP oferă șansa tratării factorilor de risc, poate încetini progresia bolii și poate reduce riscul unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral.Persoanele care suferă de BAP riscă de două până la șase ori mai mult, un deces, în urma unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral.
BAP și diabetul reprezintă principalele cauze ale amputațiilor de membre inferioare în Statele Unite ale Americii.
Cum se pune diagnosticul?
Specialistul podiatru poate efectua un test simplu pentru a determina dacă suferiți de BAP. Acest test poartă denumirea de testul indicelui gleznă-braț.
Testul constă în măsurarea comparativă a tensiunii arteriale la nivelul brațului și al gleznei.